Blog

Fresku – Veelzijdigheid uit het Zuiden

By  | 

Hij is 29 jaar, vader van een dochter en getekend bij platenlabel Top Notch…we hebben het over Roy Michael Reymound, beter bekend als Fresku.

 

Rapper Fresku omschrijven in één woord?
Lukt niet, want de man is kei veelzijdig.

Begin maar eens op YouTube. Wat kom je tegen? Gekke typetjes, een rol in New Kids Nitro, heel grappige raps, raps vol zelfspot, raps vol twijfel, diepgevoelige raps vol liefde over zijn vrouw en dochter, zware politieke raps over de ingewikkelde situatie in Israël (volledig zonder oordeel, wat nogal een prestatie is), vriendelijke raps vol hoop en positivisme. Noem het maar op, Fresku doet het.

Noem het maar op, Fresku doet het.

En ondanks de stijgende roem is hij zo ‘lekker gewoon gebleven’. Hij is een familieman, niet alleen een opkomende beroemdheid. Je hoort en leest het terug in al zijn interviews: hij is bescheiden, drie succesvolle albums en een boel knallende optredens verder nog steeds. Over die albums gesproken: het zijn stuk voor stuk zelfportretten (dagboeken, zegt hij zelf), maar de laatste (Nooit Meer Terug) nog wel het meest.

Ik ben zelf het meest fan van het album Nooit Meer Terug.

Op dit album staan nummers die niet Fresku - Nooit Meer terug
alleen heel persoonlijk zijn, maar ook voor veel mensen herkenbaar.
Je moet een beetje grof taalgebruik kunnen hebben, niet het hele album is geschikt
voor kinderen onder de 14 jaar, maar nummers als Nooit Meer Terug en Trots moet iedereen een keer hebben gehoord.
Ze sporen je aan om jezelf bij elkaar te rapen en door te gaan, het goede te doen
en hoop te houden, wat er ook gebeurt.

 

 

“Dit rennen gaat niet wennen. Maar wie loopt er naar succes? Precies. Ik sta niet stil, ik ga niet lopen, maar ik ren. Niemand krijgt mij nog stuk, ik weet dat het me lukt, onderweg naar mijn geluk. Nooit meer terug.”

Met volle overtuiging wordt deze tekst uitgespuugd. Je kunt horen dat hij meent wat hij zegt. Ook bij zijn optredens knalt hij van het podium, hij geeft je alles. En daarna blijft hij even voor een praatje, maar na niet al te lange tijd zal hij je zeggen dat hij naar huis moet, naar vrouw en kind, want het leven thuis gaat ook gewoon door.

Ik vind dat mooi. Fresku is wat mij betreft zowel een komiek als een rapper als een dichter. En dan zijn er nog al die kanten van hem die je niet ziet (vader, echtgenoot, zoon, vriend etc.) als je hem niet persoonlijk kent. Maar hij zorgt er met zijn teksten voor dat je er niet onderuit kan hem als volledig mens te zien, en niet alleen als stereotype ‘stoere rapper’.

Fijn met een zachte G.
Het heeft veel voor me betekend, want deze cd ontdekte ik toevallig midden in een periode van totale lamlendigheid. Ik wist niet wat ik met mezelf aan moest, ik had geen richting en geen doel in mijn leven. Dan is het heel verhelderend als er ineens iemand in je oor schettert: “Kom eens van je luie kont af en ga wat doen!” Het hele “Niet zaniken maar aanpakken” is extra fijn met een zachte g. Voor mij voelde het alsof een vriendelijke buurman precies op het goeie moment zijn hand op mijn schouder legde en zei: “Kom op, effe doorpakken. Gas erop, ik geloof in je. Heb vertrouwen in jezelf, beweeg van binnenuit, werk hard, doe dat met liefde en alles komt goed.” Ik had nog nooit eerder zo’n sympathieke en effectieve schop onder mijn hol gehad. Het gaf me de kracht om op te staan, mijn richting te bepalen en te gaan.

“Elke stap is nu bewust. Verder groeien is een must.”

Ik ben heel YouTube gaan doorspitten en zijn andere albums ook gaan luisteren, maar keerde steeds weer terug bij Nooit Meer Terug. Ik heb het grijsgedraaid.

Voor hemzelf is het nieuwe van rappen er wel een beetje af, hij wil de volgende stap gaan nemen en een niveautje verder. En ik wil mee. Dus heb ik al tickets voor zijn nieuwe theatershow: ‘Welkom bij de Fresku Show’.  Moet je snel bij zijn, want ze zijn al bijna allemaal uitverkocht.

welkom bij de fresku show

Houd deze ‘Veelzijdigheid uit het Zuiden’ in de gaten want tot nu toe maakt hij de belofte meer dan waar!


 

Meer Fresku.

  • Voorbeelden van interviews:

Puna.nl – Fresku voor president

Het Parool – Fresku gaat de theaters in

  • Alles wat je verder wil weten of Fresku:

Wikipedia

  • Melige geestigheden op youtube: 

Opgelet, niet geschikt voor kinderen! (expliciet taalgebruik)

Gino Pietermaai – Niks laten merken van merken

Fresku 2.0

DWDD De minuut: Fresku – Alicia  (wordt vanaf 2.35 minuten erg ontroerend en beschaafd)

  • Ontroerende dingen op YouTube:

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *