Fanblog

Typhoon en zijn boodschap van liefde.

By  | 

`Je hoeft niet op zoek naar liefde want liefde zit in je zelf en liefde is de baas.
Hou de kracht van vanavond die je voelt vast en verspreid het verder.`

Was ik in de kerk? Had ik een goed gesprek met mijn ouders?
Nee, dit zei rapper Typhoon toen ik een van de concerten van de´Lobi da Basi´tour bezocht. Best een diepe boodschap, is dat nou normaal tijdens een Hiphop concert?

Niet alleen tijdens zijn concerten heeft Typhoon het over liefde en kracht. Als je naar zijn muziek luistert komen er vaker poëtische, filosofische en eerlijke teksten voor met een diepe of positieve boodschap.
Ik volg Typhoon al vanaf het begin van zijn muzikale carrière en je kunt wel stellen dat ik een echte ‘fan’ ben.  Hij komt op mij over als een wijs persoon en iemand met een stralende, eerlijke en oprechte persoonlijkheid. Ik heb hem door de jaren heen ook een paar keer gesproken en iedere keer denk ik ‘Wat een toffe gast!’Typhoon Lobi Da Basi

 

Maar is het wel belangrijk dat de artiest achter de muziek ‘leuk’ of ‘interessant’ is? In dit geval wel, want het werkt door in zijn muziek. Zonder de persoonlijke opvattingen van Glenn de Randamie, zoals Typhoon eigenlijk heet, zouden zijn teksten niet zo bijzonder zijn zoals ze nu zijn. De boodschap en de vorm zijn een compleet pakket. Goed, nu zou je dit natuurlijk voor alle rappers of alle muzikanten in het algemeen kunnen stellen. Maar in dit geval is het  pakket is nou precies wat Hip Hop voor mij betekent.

Want zo’n verhaal over liefde, dat klinkt misschien overdreven en sentimenteel, maar ik voel dit echt.

De boodschap van liefde en in jezelf geloven bevat heel veel kracht en het is belangrijk deze boodschap via Hiphop te blijven verspreiden. Het kan je namelijk geestelijk sterker maken en je verbonden laten voelen met de wereld en de mensen om je heen. Hiphop is immers ontstaan vanuit een situatie waarin mensen zich hopeloos voelden en op eigen kracht iets positiefs gecreëerd hebben.

Ik zelf doe dat op deze manier, door via The Social Jam voor jullie te schrijven en workshops te geven en Typhoon doet dit met zijn muziek. Ik deelde met Typhoon dat hij me daarmee inspireert. Hij vertelde mij dat hij en zijn crew er ook echt bewust voor kiezen om de grens over te gaan om het publiek op die manier toe te spreken; het te doen en er in te geloven. Tijdens de show waar ik was, werd het belang hiervan ook op het podium beaamd; dat ieder zijn eigen talent heeft en het niet uitmaakt wat voor baan je hebt zolang je op jouw eigen manier liefde de baas laat zijn. Op die manier zijn we samen eén.

Bij Typhoon versmelt het zo mooi samen…de muziek brengt mensen letterlijk bij elkaar en dan bedoel ik  mensen van verschillende leeftijden, van allerlei diverse etnische achtergronden en uit verscheidene kringen. De boodschap en zijn nederige en oprechte manier van doen versterkt dit zonder dat het ooit slap sentimenteel gedoe wordt of dat de muziek juist te zwaar en belerend wordt, daar is het gewoon veel te vet voor. Sterker nog, een optreden van Typhoon is één groot feest! Dansen, springen, stagediven en een knaller van een titanenband.

 

Iemand die tijdens een dikke pit in een uitverkochte Melkweg durft te zeggen dat je jezelf kwetsbaar op mag stellen is wat mij betreft stoer.

 

Typhoon is stoer omdat hij het niet allen maar zegt ‘om het zeggen’, het is geen act, maar omdat hij er in gelooft!
En dat is Hiphop in zijn aller puurste vorm. Hiphop is liefde. Lobi Da Basi!


Meer info over Typhoon…

Je kent Typhoon inmiddels misschien al, hij zat bijvoorbeeld achter het nummer ‘Niet weglopen‘ voor 3FM serious request van 2015 en ook was hij de huisband van De Wereld Draait Door samen met zijn live band.

Sinds 2014 brak hij door bij het grote publiek en heeft Nederland heeft hem omarmt. Wat mij betreft is dit hartstikke terecht. In 2014 en 2015 heeft hij dan ook op alle grote festivals opgetreden en 2x de Heineken Music Hall uitverkocht. In december 2016 staat hij samen met zijn vrienden Rico & Sticks in de Ziggo Dome. Hiervoor zijn nog kaarten te koop.

Ik raad je aan zijn solo albums ‘Tussen Licht en Lucht’ uit 2007 en ‘Lobi Da Basi’ uit 2014 te beluisteren. Muzikaal hoor je sterke invloeden vanuit de jazz en Afrikaanse & Surinaamse muziek en Typhoon rapt en zingt hele poëtische teksten. Over serieuze onderwerpen als onzekerheid, slavernij en racisme, maar ook over liefde, relaties en geloof.

Andere platen die je kunt beluisteren zijn ‘Colucci Era’ van Fakkelbrigade, waar hij een lid van is samen met Sticky Steez (Sticks), Phreako Rico (Rico), James J. Benjamins (James) en A.R.T. (producer).

Wist je trouwens dat…

… de broers en zus van Typhoon ook heel muziekaal zijn?
Zijn broer Blaxtar is ook een rapper, zijn broer ODog is host tijdens zijn shows en back up MC en zijn zus Dinopha zingt ook op een aantal tracks.

… Major Lazers’ hit ‘Watch out for this’ eigenlijk een remix van zijn nummer ‘Bumaye’ is? (geproduceerd door Flexican.)

 


2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *