Blog

Sneakerness 2016: muziek, art en heel veel sneakers.

By  | 

Voor de tweede keer ging ik naar een van de grootste sneakerevents van de wereld: Sneakerness.

Met bijna 100 stands was dit de grootste editie van Nederland. Elk jaar zie je dat er veel meer mensen op dit soort events afkomen. Niet alleen ouderen die al jaren in dit wereldje zitten maar juist veel jongeren.

Jongeren zijn hier niet alleen voor sneakers maar komen ook voor andere aspecten die met sneakers te maken hebben zoals muziek, kleding, art en sport.
Dit is ook juist de reden waarom ik me al sinds mijn 12e bezig houd met sneakers en de cultuur er omheen. Als danser ben ik veel bezig met muziek, art, kleding en natuurlijk matching sneakers. Ik ben wel benieuwd wat de jongeren specifiek naar Sneakerness trekt en ben op onderzoek gegaan…

Zodra ik mijn eerste stappen op Sneakerness zet, wordt ik gelijk overvallen door de mensen van Crep Protect. Ze hebben een grote stand waar zij je sneakers schoonmaken en je kunt basketballen voor leuke prijzen.

Lars (15 jaar)
Lars’ vader werkt voor Crep Protect en hij is dus met sneakers opgegroeid.
Hij is wel eerder op een event zoals Sneakerness geweest maar toen was hij nog jong, nu hij ouder is ervaart hij het wel anders. Hij is veel bezig met kleding en muziek en vind het juist leuk dat je die aspecten ook op dit event kan vinden. ‘Dat maakt de sfeer hier op Sneakerness juist heel leuk’ zegt Lars. Ook zijn vrienden zijn bezig met verschillende urban aspecten zoals het maken van muziek, bewust bezig zijn met kleding en sneakers.
Of hij nog schoenen op het oog heeft? ‘ Ik heb rode Huaraches gezien die ik wel graag wil hebben, dus waarschijnlijk ga ik die wel halen’.

Naast alle sneakers is er ook een art corner. Een hoek waar verschillende kunstenaars hun werk laten zien. Van sneaker illustraties tot aan graffiti, er hangt van alles. Ik zie een jongen met zijn vader kijken naar een kunstwerk.

Collin, (11) uit Sijbekarspel
De vader van Collin is een sneakerfreak en heeft hem sinds klein al opgevoed met sneakers, dus daar is Collin veel mee bezig. ‘Vroeger droeg iedereen saaie sneakers maar nu zie je heel veel verschillende kleuren’, zegt Collin. Wat hij ook leuk vind bij het event is de art corner, want hij schildert zelf ook. Hij heeft een schilderij gezien die hij wel vet vindt. Ik besluit een foto te nemen van Collin en dit schilderij.

 

Ineens zie ik een meisje rondrijden op een air wheel. Samen met haar vader, die druk aan het filmen is, rijdt ze heen en weer. Ik ben benieuwd wat ze leuker vindt haar air wheel of de sneakers.

Noëlani (13)
Noëlani komt uit Arnhem. Door haar vader kijkt ze veel naar kleding en sneakers, hij is namelijk veel bezig met wat hij draagt. Ze wilt geen saaie stijl en kijkt op Sneakerness dus ook hoe andere mensen hun sneakers dragen en haalt daar inspiratie uit. Zelf mist ze wel nog een onderdeel op het event, namelijk dans. Als hiphop danser zou ze graag wel iets willen zien met hiphop of breakdance. ‘Dansers en sneakers horen toch wel heel erg bij elkaar’. ‘Wie weet volgend jaar’ zeg ik tegen haar. Ze knikt en gaat weer verder op haar air wheel.

Ik wist van te voren al dat ik niet met lege handen naar huis zou gaan en koop last minute nog een blauwe Nike Air Max 1.

Inmiddels heb ik een behoorlijke sneaker collectie en merk ik dat dit een onderdeel is van mijn levensstijl. Kleding van specifieke streetwear brands, muziek, dans, art, deze aspecten hebben allemaal een connectie namelijk creatief en onderscheidend. Het is mooi dat die aspecten steeds meer samenkomen op dit soort events. Ik denk dat we dit soort events daarom steeds meer zullen zien hier in Nederland.
Ik ben er volgend jaar in ieder geval weer bij, ben benieuwd of ik Lars, Collin en Noëlani dan weer tegenkom..?


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *