Blog

The Neptunes Sound

By  | 

Freedom. Happy. Get Lucky: vrolijke titels van vrolijke liedjes. Allemaal hits van Pharrell Williams, wie kent hem niet?

Maar wist je ook, dat Pharrell al een superster was binnen de Hiphop, ver voordat zelfs je meest vervelende leraar opgevrolijkt werd door z’n liedjes over vrijheid en blijheid?

Pharrell is naast zanger namelijk ook rapper en één van de grootste hiphop / urban muziekproducers, die verantwoordelijk is voor tientallen hits. En vooral tegen het einde van de jaren ’90 en het begin van deze eeuw kon je bijna niet om hem heen als lid van producers duo ‘The Neptunes‘.  Niet in de hitlijsten en zeker niet bij mij thuis, want ik was helemaal verslaafd aan ‘The Neptunes Sound‘ of te wel het typische geluid van een Neptunes beat. En dat geluid werd wereld beroemd.

Maar wat maakt The Neptunes zo goed?

Een goed argument is wel dat het The Neptunes is gelukt om mij nummers van zangeres Britney Spears en de boyband ‘N Sync leuk te laten vinden. De muziek die deze (toen razend populaire artiesten) in die tijd maakte, was muziek waar ik eerst niet naar zou luisteren; voor mij was het te ‘poppy’, tienerachtig en commercieel. Maar een beat van The Neptunes doet wonderen, blijkbaar.

*NSYNC – Girlfriend (Neptunes Remix) – 2002.

Britney Spears – Boys – 2002.

Wist je trouwens dat Justin Timberlake (bekend van het nummer Can’t Stop The Feeling) vroeger één van de leden van boyband *N Sync was? Toen hij solo ging, hebben The Neptunes zijn eerste plaat, Justified, geproduceerd en dat is een groot succes geworden. Met de eerste single ‘Like I Love You‘ transformeerde Justin van tieneridool naar een coole gast. Zonder The Neptunes was Justin misschien niet de ster die hij nu is…. Ook zangeres / rapper Kelis is groot geworden onder de vleugels van The Neptunes.

Maar niet alleen popsterren kozen voor The Neptunes om een andere ‘sound’ te krijgen. 

Ook tientallen andere grote artiesten en belangrijke rappers stonden te springen om met deze producers samen te werken. Onder andere: Madonna, Mystikal, Jay Z, Beyoncé, Busta Rhymez, Usher, P Diddy, LL Cool J, Gwen Stefani, Ludacris, Noreaga, Beenie Man en Nelly.
Zo zijn er tientallen hits gemaakt, de lijst is bijna eindeloos…en dat is tof, want zo kom je ook weer in aanraking met artiesten die je misschien nog niet kent. Ik ben vanuit The Neptunes het Amerikaanse hiphop duo “Clipse” enorm gaan waarderen.  

Wil je weten welke nummers allemaal door The Neptunes zijn geproduceerd? Check dan deze wikipedia pagina

Nelly – Hot In Herre – 2002.

Clipse – Grindin’ – 2002.

Veel van die samenwerkingen waren niet éénmalig, 2 in het bijzonder zijn die met rappers Jay Z en Snoop Dogg.

Rapper Snoop Dogg komt vanuit de ‘G Funk’, represent de ‘West Side’, was vrienden met Tupac en heeft veel samengewerkt met Dr. Dre. Was dat all een gouden combi, die met The Neptunes / Pharrell is een minstens even mooi pareltje. “Beautiful” was de eerste grote hit samen en daarna volgden onder meer “From Tha Chuuuch To Da Palace“, “Drop it Like It’s Hot”, “Signs” en “Let’s Get Blown“. Ook het album “Bush” werd geproduceerd door The Neptunes.

Snoop Dogg Feat. Pharrell – Drop It Like It’s Hot – 2004.

Jay Z is een rapper die juist New York en de ‘East Side’ vertegenwoordigd, eigen platenbaas (Roc-A-Fella Records) en natuurlijk de hubby van Beyoncé is. Werkte al met topproducers P. Diddy, Premier, Timbaland en Kanye West. Met Pharrell werkte hij op verschillende manieren samen. In 2000 koos hij voor een samenwerking met The Neptunes voor het nummer “I Just Wanna Love You”, in 2003 gingen ze wederom aan de slag voor de hit “Change Clothes” en zo zijn er nog een aantal nummers geproduceerd.
Later maakte Pharrell als solo artiest het nummer “Frontin’” waar Jay een verse op mee rapt. En Pharrell is weer te horen op Jay’s nummer ‘Excuse Me Miss‘.

Jay Z – I Just Wanna Love You – 2000. (Bevat expliciete inhoud.)

Al die samenwerkingen en al dat succes kwam natuurlijk niet voor niets, The Neptunes hebben een hele eigen, herkenbare sound.
Een uniek geluid is belangrijk is binnen de hiphop cultuur, zo kun je jezelf namelijk onderscheiden. Altijd wel aanwezig in ‘The Neptunes Sound‘ is het geluid van de synthesizer, die soms dromerig klinkt, percussie en stevige, rauwe beats van drum machines. Soms minimalistisch, soms r&b, soms pop, soms dirty sound, soms funky, maar eigenlijk altijd catchy.

Wat ook opvalt is dat Pharrell degene is die zichzelf meer laat zien en horen. Hij zingt regelmatig mee in nummers (en is dan ook te zien in videoclips) wat ook bijdraagt aan die Neptunes sound, terwijl Chad zichzelf uit de schijnwerpers houd. Ook van N*E*R*D is Pharrell duidelijk het gezicht.

Hoewel The Neptunes dus honderden tracks op hun naam hebben staan, hebben ze zelf maar één album uitgebracht: Neptunes presents Clones. Dit is een soort verzamel cd met tracks van diverse artiesten van hun label ‘Star Trak’. Hierop staan gevarieerde nummers met zelfs wat rock-achtige uitstapjes. 

The Neptunes Present… – CLONES – 2003.

Voor mij één van de belangrijkste redenen om te houden van The Neptunes is omdat Chad Hugo en Pharrell Williams niet alleen samen The Neptunes zijn, maar in combinatie met rapper Sheldon ‘Shay’ Haley ook nog hun eigen formatie vormen, namelijk N*E*R*D.  Ik denk dat NERD of te wel No One Ever Really Dies, een van de éérste hiphop groepen is waar ik enorm fan van was. En fan als in; alle cd’s kopen, posters op mijn kamer, in de sneeuw wachten na concerten om een glimp van ze op te vangen…misschien is groupie een beter woord 😉 En nee, dat was heus niet omdat deze heren niet onaantrekkelijk zijn om te zien. Ze hadden tussen alle boy- en girlbands van die tijd gewoon enorme swag met hun skateboard image, dope beats, dubbelzinnige lyrics en stoere, (door rock, soul en pop beïnvloedde) sound. Zeker hun eerste album “In Search Of…” is een aanrader.  

N*E*R*D – Rock Star – 2002.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *