Knowlegde

Banksy: street art versus graffiti

By  | 

Banksy is Hot!

Als je aan Street Art denkt, denk je aan Banksy, de afgelopen jaren heeft deze kunstenaar de hele wereld verovert.
Ik ben fan, maar ik ben niet de enige, hij is zo hot, dat zijn werk op straat tegenwoordig beveiligd moet worden omdat het anders gestolen wordt en zo hot dat zijn werk in musea hangt in plaats van op straat…


Amsterdam is blijkbaar ook fan, want deze zomer waren er maar liefst 2 tentoonstellingen te zien; één in de Beurs van Berlage en eentje in het Moco museum. Onlangs bezocht ik dat laatste museum de expositie ‘Laugh Now‘.
Ik vind Banksy tof omdat zijn werk vaak veel humor maar ook een diepere betekenis heeft. Het is vaak een aanklacht tegen de politieke en sociale misstanden. Daarnaast vind ik stencil kunst een toffe stijl en spreken de invloeden van graffiti me aan.

Wikipedia beschrijft Banksy als “een in Engeland-gebaseerde graffiti kunstenaar, politiek activist en filmregisseur van niet-geverifieerde identiteit. Zijn satirische street art en subversieve epigrams combineren donkere humor met graffiti uitgevoerd in een opvallende sjabloon techniek.
Wat me opvalt aan dit stukje is dat ik de woorden ‘graffiti kunstenaar‘ en ‘street art‘ zie. Banksy combineert de twee inderdaad, maar vaak worden deze twee termen met elkaar verward.

Wat is Graffiti?

Graffiti is één van de elementen van Hiphop en heeft van oorsprong alles te maken met het ‘markeren’ van je territorium. Dat zie je doordat ‘schrijvers‘ hun ‘tag‘ overal achterlaten. Met schrijvers bedoelen we degenen die graffiti maken; de graffitischrijvers en een tag is een soort snelle handtekening van de naam of (vaker) de schuilnaam van de schrijver. Graffiti heeft zich vanuit het taggen ontwikkelt naar grotere ‘pieces‘ bestaande uit woorden of tekeningen met heel veel verschillende stijlen en soms ook het gebruik van stencils. Het is gegroeid van handtekeningen met een ‘marker‘ (dikke stift) zetten naar het maken van kunstwerken met spuitbussen. Met het ingewikkelder worden van de pieces werden naast het afbakenen van je territorium, elementen als communicatie, zelfexpressie, afzetting, competitie en creativiteit belangrijk binnen graffiti.

Wat is Street Art?

Street Art daarentegen is de verzamelnaam voor kunst die je op straat tegenkomt. Dat kan letterlijk op de straat zelf zijn; op de stoep, de weg of een plein. Denk maar eens aan van die 3d tekeningen, ook wel ‘chalk art‘ (krijt kunst) genaamd. (Google maar eens op Edgar Mueller. ) Het kan op een gebouw of een muur. Maar ook op straatmeubilair zoals lantaarnpalen, fonteinen, bankjes en vuilnisbakken. Stecil art (vanuit de graffiti) is daar een onderdeel van, maar ook  poster / sticker kunst, straat installaties, beelden en video projecties. Graffiti kan gezien worden als street art, het is immers kunst die je op straat ziet…maar het grootste verschil is dat het bij graffiti toch meer gaat om degene die het gemaakt heeft; zijn of haar skills en de daarbij behorende competitie (“getting-up”) die nauw verbonden is met hiphop, tags en territorium. Bij street art staat het beeld en de betekenis er van zelf centraal.

Hoe zit het met Hiphop?

Technisch gezien is Street Art dus geen onderdeel van de Hiphop cultuur en Graffiti wel. Het zijn twee verschillende kunstvormen, maar soms zijn ze wel door elkaar beïnvloed en soms zijn ze toch een beetje van beide, zoals bij Banksy. Gelukkig houden we bij The Social Jam niet zo van hokjes denken en vind ik het toch leuk wat foto’s van de expositie van Banksy met jullie te delen!




Zelf Banksy bekijken?

De tentoonstelling BANKSY: LAUGH NOW  is helaas al voorbij, maar in de Beurs van Berlage kun je t/m eind september nog ruim 85 werken bekijken.

The Art of Banksy

18 juni – 30 september 2016
Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam
Dagelijks geopend van 11.00u tot 19.00u, op vrijdag tot 21.00u.


Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *