Reviews

Encore Junior 2: Bon Vibe!

By  | 

Voor de tweede keer organiseerde Hiphop feest Encore een Junior editie: een hele dag feest voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar.

Encore is de wekelijkse Hiphop clubnacht van de Melkweg in Amsterdam, ze noemen zichzelf “Hollands Home of Hiphop and R&B “.

Ik ben er wel eens geweest, ze draaiden voornamelijk nieuwe Hiphop en er waren veel adolescenten en jong volwassenen. Ook hebben ze ieder jaar een eigen festival in de zomer op het NDSM terrein in Amsterdam. Ook daar zijn veel nieuwe artiesten te zien en muziek met een trap / bass sound. De bezoekers waren heel multicultureel en de sfeer was vrolijk en open.

Encore Junior.

Maar nu is er dus ook een kindermiddag. Tijdens Encore Junior kunnen de kinderen niet alleen dansen bij de DJ’s maar er zijn ook workshops te volgen…het klinkt wel een beetje als een The Social Jam feest! Ik was dus erg benieuwd hoe dit er aan toe zou gaan, wat de kinderen er van vinden en welke muziek je daar hoort? Want op de website staat dat ze kindvriendelijke tunes draaien en daar hou ik als ik bijvoorbeeld een kinderfeestje of een les in de klas geef ook altijd rekening mee.

Jada (6) en Kynairo (4) uit Zoetermeer.

De jongste kinderen die ik vandaag spreek staan in de grote zaal van de Melkweg (The Max) en zij komen kijken wat er allemaal te doen is. Jada ziet dat je vooral kan dansen, ze vind het leuk maar wel heel druk en dat vind ze niet zo fijn. De muziek vind ze heel leuk, ze houdt wel van I Am Aisha, ze kent haar al maar thuis luistert ze ook graag naar Kinderen voor Kinderen.

In de gang kom ik een paar enthoustaste meiden uit Amsterdam tegen.

Taïsha van 8 en Nicole van 7.

Taïsha vertelt dat ze nog te jong is voor de gewone Encore terwijl ze daar wel graag heen wilt want ze houdt van naar de disco gaan en dansen. Haar moeder twijfelde of ze wel naar Encore Junior mocht. Ze heeft een beetje gesmeekt door te zeggen “Mama mag ik alsjeblieft gaan?!” en een schattig puppy gezichtje te trekken, toen mocht het! Wel op voorwaarde dat er niets mis zou gaan, gelukkig gaat alles goed. Nicole is uitgenodigd door Taïsha en leek haar wel leuk om mee te gaan. Als zij later groot is wil ze van alles doen, naar de disco maar ook naar de bioscoop.

Opeens komen er spontaan 2 vriendinnen bij staan, Moësha (9) en Alicia (7) die ook wel van alles te vertellen hebben over Encore. Ze weten dat ze hier een soort Hiphop draaien. Voor Moësha is Hiphop muziek waarop je kunt dansen en vrolijk van wordt, je krijgt er energie van. Taïsha vind dat ook; ze zit al op dansles bij Lucia Marthas en houdt van Hiphop dans. Ze voelt zich er vrij bij, bovendien kan het haar opfleuren op bijvoorbeeld een saaie winterdag. Daarna denkt ze dan “Ik kan best even buiten sneeuwballen gaan gooien.”

Ik vind dit heel positief om te horen en ik word zelf een beetje blij van deze dames!

Ze vinden dat de muziek die vandaag op Encore gedraaid wordt goed bij hun gevoel over Hiphop aansluit. Ze zijn bijvoorbeeld fan van I Am Aisha en wat hun betreft doen de DJ’s doen het ook goed. Nicole weet nog niet zo goed wat Hiphop voor haar betekent maar ze vind het hier vandaag wel cool, leuk en gezellig. Taïsha vult aan: het is Bon Vibe!

Ik vraag of ze ook wat oudere muziek kennen? “Jaaa zeggen ze, we kennen Prince, Michael Jackson en Aaliyah.” Ik vraag nog even verder wat ze nog meer doen met Hiphop behalve dansen? Ik hoor dat ze kunnen solo zingen, een eigen schrift hebben waarin ze raps schrijven, zelf cd’s maken, wel eens legaal graffiti hebben gezet en zelfs wel eens met een draaitafel hebben geoefend….volgens mij heb ik hier de nieuwe Hiphop generatie voor me en daar horen we vast nog wel eens meer van!

Vervolgens nog even op zoek naar wat oudere kinderen, zijn er ook tieners aanwezig? Jahoor, boven in het gebouw spot ik er 2.

Nikayla (11) & Yaeliah (12) uit Amsterdam.

De moeder van Nikayla had een flyer gezien van Encore Junior en zei dat ze wel mocht gaan. Het leek haar wel leuk om de muziek te horen en lekker te dansen. Ze heeft haar beste vriendin Yaeliah meegevraagd.  Ze zijn beide gek op dansen. Door haar moeder wisten ze al dat verassingsact I Am Aisha komt en daar zijn ze erg fan van.

De muziek die er vandaag gedraaid wordt is wel hun stijl, ze luisteren thuis ook naar Lil’ Kleine, Ronnie Flex, Rihanna en Beyonce.

Ik vraag naar hun lievelings artiest en in koor antwoorden ze: “Lil’ Kleine!” en Ronnie Flex ook wel, vooral omdat de muziek lekker klinkt.
Ze luisteren eigenlijk niet zo naar de teksten, ze zijn niet zo bewust van waar de raps over gaan. Maar als ze dan goed naar de tekst luisteren vinden ze dat eigenlijk niet echt heel leuk, maar als het op staat is de beat gewoon lekker.

Voor hun is Hiphop gewoon moderne muziek waar je lekker verschillende dansstijlen op kunt uitvoeren. Nikayla’s moeder geeft wel eens danslessen (streetdance) en dan vind ze het wel leuk om mee te doen. Ze wordt erg enthousiast van muziek luisteren of een clip zien, het werkt aanstekelijk en ze wilt het dan ook gaan doen. Op de school waar ze zitten krijgen ze ook veel danslessen.
Yaeliah vind het moeilijk uit te leggen wat ze met Hiphop heeft, het is gewoon haar stijl!
Met de andere elementen van Hiphop hebben ze dat minder al  hebben ze wel eens  graffiti gemaakt op een plek waar het een keertje mocht. En Nikayla heeft ook wel eens samen met een jongen uit haar klas een rap geschreven, op een beat en dit zelfs voorgedragen door een microfoon op de manege!

Als ze 18 zijn lijkt het hun wel leuk om naar Encore te gaan. Ze houden van feestjes en het lijkt ze leuk om met hun vriendinnen lekker te stappen. Maar eigenlijk kunnen ze zich overal wel vermaken, het ligt vooral aan jezelf, zelfs als je naar een saai concert gaat, kun je er samen wat gezelligs van maken. Zo is het maar net!

Tenslotte was ik nog wel benieuwd naar wat de ouders eigenlijk van Encore Junior vinden, want de meeste bezoekers zijn hier met een begeleider.

Boven in het café tref ik Michiel en Erika uit Amsterdam. Michiel is vader van dochter Sasha van 5 en Erika is de moeder van de achtjarige Ben. Ze willen niet op de foto maar vinden het wel leuk om wat te vertellen over hun bezoek.

Wiens idee was het om naar Encore Junior te gaan, waren dat de kinderen of was dat jullie idee?

Michiel: “Dit was mijn eigen idee omdat ik zelf ook in de Melkweg kom. Mijn dochter weet dat en het is voor haar  leuk om te zien waar papa komt en er zelf ook te dansen.” Maar eigenlijk vind hij het geen plek voor kinderen. “Kinderen rennen terwijl er veel trappetjes zijn en scherpe hoeken, waardoor je veel moet opletten.”

Erika vind de Melkweg qua kind onvriendelijkheid wel meevallen. “Ik heb hier vroeger gewerkt vandaar dat ik weet dat er dikwijls dingen voor kinderen georganiseerd worden. Er is vaak goede energie; positieve vibe. Ik ken het concept van Encore zelf ook het sprak me aan dat het nu een keertje voor kinderen is.  De kinderen hebben het dan ook super leuk, zelf wordt ik wel een beetje knettergek van het harde lawaai.”

Wat vinden jullie er eigenlijk van dat kinderen nu naar de club gaan?

“Zo zie ik het niet” zegt Michiel, “mijn dochter weet dat de Melkweg een plek is die voor volwassenen bedoelt is en dat wij ouders daar heengaan. Eerst wist ze niet hoe het hier was en nu wel, nu heeft ze het gezien. Ze ziet het verschil wel dat het geen plek voor kinderen is.”

Erika beaamt dat: “Op je achtste hoef je nog niet naar een club, maar het is wel leuk dat je kunt dansen en met andere kinderen plezier kunt maken.  De Melkweg is wel een club, maar het is ook een theater, gallerie, een plek om dingen te doen en mensen te ontmoeten en daar is niets op tegen. Als dit feest echt in een club was, waren we niet gegaan.”

Michiel was dan ook niet gegaan: “Als het een clubfeest is dat nu óók voor kinderen wordt georganiseerd, dan doen we het niet, maar het is meer een heel concept waar nu ook een keertje kinderen bij kunnen zijn.”

Tenslotte was ik wel benieuwd welke rol Hiphop in hun dagelijks gezinsleven speelt?

Bij Michiel & Sasha thuis luisteren ze gewoon naar nieuwe muziek die uitkomt. De track ‘Panda’ staat dan bijvoorbeeld aan.

Bij Erika & Ben speelt het geen rol.
Ze heeft wel nog een anekdote, zo had de vader van Ben een keertje een mixtape cd gemaakt voor een van zijn vriendjes als verjaardagscadeautje. Maar pas na het geven van de cd kwamen ze er achter dat het eigenlijk niet geschikt was voor kinderen omdat er veel scheldwoorden in voor kwamen. Het vriendje heeft de cd toen teruggegeven, maar Ben heeft thuis wel naar de muziek geluisterd. Hij weet dat de woorden niet mogen en gebruikt ze zelf niet, maar hij vind het wel grappig en stoer om naar te luisteren. Z’n muzieksmaak is breed, houdt ook van rock en roll, gitaar en klassiek. “We komen dus niet specifiek voor de Hiphop maar we weten dat er op zulke feestjes dan wel veel gedanst wordt en het een goede vibe heeft.”

Er staan nog meer foto’s van alle goede vibes tijdens Encore Junior op de Facebook pagina van The Social Jam. Vergeet ons niet te liken!
Vond je dit artikel leuk? Share of laat een berichtje achter.

 

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *