Skillz

10 tips voor je eerste hiphop concert.

By  | 

Het is zo ver; je mag eindelijk voor het eerst naar een concert van je favoriete artiest! Supertof!

Voor wie ga je kiezen? Hopelijk een artiest die jou niet 3x in de steek laat zoals Drake onlangs 😉
Maar niet alleen wie je gaat zien is van belang, ook hoe!

Met de komst van de lente is het festival seizoen in aantocht; ieder weekend zijn er dan wel optredens door heel Nederland. Maar ook in poppodia en jongerencentra kun je grote en kleine, internationale of lokale en beroemde of net opkomende talenten bezoeken. Let’s go….

Maar wacht! Check voordat je helemaal uit je dak gaat eerst dit blog met facts, want waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je naar een concert gaat?

Met deze 10 tips zorg je er voor dat je nĂłg meer uit het concert haalt en dat deze ervaring onvergetelijk wordt!

1.Koop je kaartje vroeg van te voren. Dan weet je niet alleen zeker dat het niet is uitverkocht, maar vaak zijn kaarten ook nog eens goedkoper in de “voorverkoop” dan aan de deur. (Veel concerten verkopen niet eens kaarten aan de deur.) En soms heb je ook nog wel eens extra korting als je extra vroeg een kaartje koopt. Early Bird Tickets noemen ze dat.

Gelukkig had ik voor het concert in 2012 van Nas in de Melkweg van te voren al een kaartje!

2. Abonneer je op de nieuwsbrief (of like de Facebook pagina) van je favoriete artiest of de concertzaal waar zij zullen optreden. Dan word je als eerste op de hoogte gehouden van wanneer de tickets in de verkoop gaan en soms zijn er wel eens wedstrijden waarbij je kaartjes of cd’s kunt winnen! Doe sowieso mee aan alle prijsvragen, volgens mij doen hiphop liefhebbers dat niet zoveel want ik heb echt al heel vaak kaartjes gewonnen 🙂

3. Check vanaf welke leeftijd het toegankelijk is. Met je ouders kom je vaak overal wel binnen, maar als je met je vrienden gaat moet je dit wel zeker weten anders sta je straks teleurgesteld voor de deur. (Al wekt een huilende tiener misschien wel heel veel medelijden op en wordt je zo misschien wel de uitverkorene die extra goodie bags krijgt en een meet en greet! 😂 Zoals ik toen ik geen kaartje had voor N*E*R*D en het sneeuwde maar ik uiteindelijk wel met Pharrell over de rode loper naar de afterparty in de Jimmy Woo mocht…maar nee waarschijnlijk heb je gewoon pech.) Pas wel op met wie je eventueel mee gaat, trap niet in verhalen van veel oudere mensen die claimen de artiest te kennen.

Met VIP tickets naar de N*E*R*D afterparty in 2004.

4. Kies waar je het concert gaat zien (deel 1).
Optredens kunnen verschillende vormen hebben, soms is het optreden de hoofdact (met soms een voorprogramma), een andere keer is het onderdeel van een festival waar meerdere optredens zijn. Zo’n festival kan dan hele verschillende soorten muziek (en ook andere dingen zoals kunst) programmeren of juist muziek in hetzelfde genre.
Hoewel ik een enorme festival liefhebber ben, vind ik het zelf altijd het fijnst, als het optreden van mijn favoriete artiest het belangrijkst is. Dus als het een eigen concert is. Dan weet ik namelijk zeker dat alle mensen die komen kijken, Ă©cht voor die artiest komen en die artiest vaak al kennen en ik vind zelf dat de sfeer dan leuker is. Het publiek is dan blijer om de artiesten te zien en kennen ook alle nummers, niets fijner dan met een hele zaal vol samen mee te zingen!

Op het festival Appelsap is het wel altijd heel gezellig!

5. Kies waar je het concert gaat zien (deel 2).
Is het concert op meerdere plaatsen, kies dan voor een kleinere zaal. Dus een club of jongerencentrum waar minder mensen in passen vergeleken met bijvoorbeeld een stadion. Grote shows hebben soms wel indrukwekkendere decors en lichtshows, toch is mijn ervaring dat je het in een kleine zaal niet alleen vaak beter kunt zien, maar dat het ook gezelliger is. In plaats van dat je je verloren voelt in een massa, lijkt het alsof je met je paar honderd beste vrienden een feestje hebt. Ook de artiesten kunnen beter zien wat er allemaal in het publiek gebeurt en hier op in spelen. Ze praten dan ook vaker even met het publiek, of soms halen ze iemand het podium op. Misschien ben jij wel de gelukkige?!

Misschien kom je ook wel backstage, zoals ik hier met mijn vriendin bij Typhoon in de Melkweg.

6. Kom op tijd. Vroeger stonden rappers er een beetje slecht om bekend dat ze altijd te laat kwamen en dat de show te laat begon.
Tegenwoordig beginnen shows vaak op tijd. Bedenk dat je zelf ook vaak eerst nog even in de rij moet staan, je jas moet ophangen, misschien nog even consumptiemuntjes gaat halen enzo, dus wil je zeker zijn van een goed plekje zorg dan dat je er bent als de deuren open gaan. Check als je met het openbaar vervoer bent ook even hoe laat de laatste rit gaat, voor het geval het concert toch uitloopt…

7. Bedenk van te voren goed waar in de zaal je gaat staan.
Wil je dichtbij staan of zie je alles liever van een afstandje? Van dichtbij kan je natuurlijk alles goed zien en foto’s maken, maar ja, er zullen meer mensen zijn die dat willen. Bij grote concerten hangen er vaak wel grote videoschermen aan de zijkanten van het podium zodat je achterin alles ook goed kunt zien.
Meestal is het niet alleen zo dat het vooraan dus erg druk is (dringen!) maar dat er daar ook “moshpits” ontstaan. Dit is wanneer mensen zo wild tegen elkaar gaan dansen dat ze ook tegen elkaar op gaan botsen. Kan heel leuk zijn om lekker op los te gaan, maar het kan ook heel vervelend zijn als je opeens een harde duw krijgt! Ik ben wel eens met blauwe plekken thuisgekomen…

Auw! Tijdens het concert van Rico & Sticks in Bitterzoet in 2015 werd ik veel tegen het lage podium aangeduwd.

Overal in de zaal is het geluid meestal goed te horen, maar vooraan kan het soms wel net iets te hard zijn, vooral als je links of rechts staat, want daar hangen de boxen. Zorg dan dat je oordopjes mee hebt om je gehoor niet te beschadigen!
Als je vooraan staat moet je ook als je een drankje gaat halen of naar de wc wilt eerst weer helemaal door de mensenmassa Ă©n weer terug, kan je dan weer vinden waar je ook al weer stond?

Vooraan kun je mooie foto’s maken.

8. Bedenk wat je aantrekt.

Voor je lievelingsartiesten trek jij natuurlijk je mooiste kleding aan! Nou, doe toch maar niet, in ieder geval niet je mooiste schoenen. Grote kans namelijk dat die schoenen aan het einde van de show helemaal vies zijn en dan loop je echt te balen! Bovendien is er toch niemand die naar je schoenen kijkt want iedereen is veel te druk bezig met naar het podium kijken! Zorg dus dat je schoenen aantrekt die vooral lekker zitten zodat je er een tijd op kunt staan…of dansen…of zelfs springen!
Verder is lekker zittende kleding met dansen ook veel comfortabeler dan strakke. Pas verder op met brillen en meisjes moeten ook opletten met grote oorbellen en lange kettingen. Want als je nou wel in een pit wilt dansen, kan iemand daaraan blijven haken en zijn je mooie sieraden stuk. Steek ze dus in je broekzak of een tasje zodra je gaat dansen.

Hier waren niet alleen mijn schoenen maar ook mijn voetjes flink toegetakeld.

9. Zorg voor een aandenken.
Een Ă©chte fan heeft natuurlijk de cd’s al in huis, in plaats van alleen maar een Spotify playlist. Neem die cd (alleen de hoes is voldoende) en een stift mee, zodat je hem kan laten signeren! Vaak kun je ter plekke ook cd’s, t-shirts en posters kopen.

Hier was ik erg blij met een handtekening van Def P.

10. Check het voorprogramma.
Voordat de show waar je voor komt begint, is er soms nog een ander optreden. Vaak is dit muziek in hetzelfde genre, maar dan van wat onbekendere artiesten, of vrienden van de hoofdact. Geef het een kans, want wie weet ontdek je zo wel nog meer leuke muziek.

11. Yes; je bent er klaar voor!
Hopelijk wordt jouw eerste concert een groot succes en volgen er nog veel meer!
Heb jij ook nog tips of wat leuks meegemaakt tijdens de show? Deel het op social media met #thesocialjam


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *