Skillz

Verkleed je als hiphopper!

By  | 

De ultimate guide om je simpel en met een klein budget stoer te verkleden.

Ik ben al sinds ik klein ben gék op verkleden…

Had ik vroeger een echte verkleedkist met verschillende soorten kleding en accessoires, nu vind ik het vooral leuk om zelf een outfit te creëren. Die koop ik namelijk niet kant en klaar uit de winkel maar hiervoor ga ik zelf knutselen. Dit vind ik veel origineler dan pakken die iedereen kan kopen en het zorgt voor veel voorpret. Daarbij stimuleert het de creativiteit en door zelf van oude dingen een outfit samen te stellen hou je het vaak lowbudget.

Dit weekend is het in grote delen van het land weer tijd voor carnaval en wat is er nou leuker, stoerder en origineler dan je te verkleden als hiphopper? 
Natuurlijk kom je met een aantal standaard items zoals een pet, wijde kleding, basketbal sneakers (zoals Adidas, Nike dunk of Jordans) of skateschoenen (zoals Vans, Chuck Tailors) en een gouden ketting al heel ver.
Maar tegenwoordig is dit al heel erg gewoon te noemen, zo val je natuurlijk niet op. Voor een échte typerende hiphop look zijn hier een aantal tips waarmee je jezelf binnen no time transformeert!

Kies je look.

Hiphop en mode zijn erg met elkaar verbonden, was de kleding vroeger vaak praktisch (dansers hadden wijde kleding nodig), tegenwoordig wordt mode door sommige mensen ook wel als één van de elementen van hiphop beschouwd. Dit komt omdat je net als met bijvoorbeeld dans of muziek, jezelf ook door middel van kleding kunt uitdrukken; kunt laten zien wie jij bent en waar je van houdt. Al met al is hiphop kleding vaak streetwear.
Er zijn veel verschillende hiphop stijlen en de eerste stap is om te kiezen voor welke look je wilt gaan. Voor dit blog heb ik 3 stijlen gekozen als voorbeeld: Oldskool á la Run DMC, 90ies zoals Tupac & Aaliyah of lekker gek in de stijl van Flavor Flav.

Stijl: Oldskool
Run DMC is het boegbeeld voor oldskool look die gekenmerkt wordt door sportkleding, veel dikke gouden sieraden en kangolpetjes. Run DMC was zo gek van de sportkleding van Adidas dat ze er zelfs een nummer over hebben. Ook later bleef het merk populair, rapper Missy Elliot draagt deze stijl ook veel.

De belangrijkste items om je als Run DMC te verkleden zijn:
– Trainingspak.
– Witte sneakers.
– Gouden kettingen (liefst zo dik mogelijk).

Mag wel, maar hoeft niet:
– Grote bril met dik zwart montuur (model ‘Gazelle’). 
– Zwarte hoed.

Het trainingspak is dus bij voorkeur van Adidas, maar dat betekent niet dat je veel geld uit hoeft te geven aan een nieuwe set; ga voor tweedehands. Dan heb je meteen die oude stijl te pakken en vaak voor een zacht prijsje. Bij Amsterdamse winkels zoals Zipper en Amsterdamse vlooienmarkten zoals de Noordermarkt (op maandagochtend) en de Waterloopleinmarkt zul je zeker slagen. En anders in een tweedehands boetiekje.

Liever niet iets kopen? Ga dan voor een all over zwarte outfit, dus een zwarte jeans met een zwart t shirt, dat heeft iedereen wel in de kast liggen.

Voor de witte sneakers heb je het model ‘Superstar’ van Adidas nodig, ook wel de schelp genoemd vanwege de ronde neus met lijnen er in: die lijkt op de buitenkant van een schelp. Ook deze zijn 2e hands te vinden. Je maakt ze af met superdikke veters.

Gouden kettingen zijn te vinden bij de (online) feestwinkel of soms heb je geluk bij goedkope winkels als Primark en Action.

De optionele accessoires zijn wat minder goed te vinden in reguliere winkels, maar gelukkig hebben we altijd nog het internet. De bril die gedragen werd is van Cazal, type 607 / gazelle maar deze zijn erg prijzig. Ga voor een verkleedpartijtje dus voor een nepperd. Bijv via ebay.

Voor de hoed kies je het model fedora of een Kangol vissershoedje.

Verkleden RUN DMC

Verkleden RUN DMC

Tijdens onze rap en streetdance feestjes zorgen we ook voor leuke verkleedkleren. Boek snel jouw eigen fissa!

Stijl: Flavor Flav
Bij verkleden hoort een beetje gekkigheid en als erbinnen hiphop één iemand is die uitblinkt in zich gek te kleden (en gedragen) dan is het wel Flavor Flav, de frontman van Public Enemy.

Het meest opvallende is de mega grote klok die om zijn nek hangt.
Die kun je online kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om er zelf een te knutselen van karton!

Verder heb je nodig:
– een pet die je naar de zijkant draagt.
– een fel gekleurd trainingsjasje.
– een zonnebril met neon kleur.

Bekijk ook de vlog over hoe je een hiphop photobooth maakt met verkleedkleren en leuke fotoprops! 

Stijl: '90ies

We gaan 10 jaar verder de tijd in naar de golden era of hiphop. Ik zat toen op de middelbare school en hip waren Timberland boots, wijde baggy broeken, sweaters van bijvoorbeeld Tommy Hilfiger en bodywarmers. Een look die je lekker makkelijk kan recreëren, de 90ies zijn namelijk weer helemaal in!

Hier de stappen om de stijl van twee grote ’90ies sterren na te doen: Tupac en Aaliyah.

– Bandana.
Dit is 2Pac’s fashion signature en het is niets meer dan een simpele katoenen zakdoek. Een bezoekje aan de plaatselijke Zeeman en je bent voor €1,99 al een stap dichterbij het completen van je ’90ies look. Kies voor rood, blauw of zwart. Draag m met de knoop / het strikje boven zoals 2Pac, of als een soort boeren doekje zoals Aaliyah.


– Wijde kleding.
Heb je zelf geen baggy broek in de kast liggen? Leen dan een spijker of legerbroek van je oudere broer / neef / buurjongen. Het is een verkleedfeest dus hoe wijder en lager hij zit, hoe beter! Tupac droeg vaak geen bovenkleding en zijn borstkas was bezaaid met tattoo’s, dat kun je natuurlijk met plakplaatjes namaken. Of kies voor een witte tanktop / hemd.

Meisjes kunnen ook kiezen voor extra wijd of combineer een wijde broek juist vrouwelijk met een croptop of een tubetop. Draag er als het koud is een open ruitjes ‘houthakkers’ bloes overheen.

Veel plezier met verkleden! Heb jij zelf een leuke hiphop kledingstijl bedacht? Deel je mooiste creaties op social media met #thesocialjam


1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *