Interviews

Winne kiest boekenrap 2016

By  | 

De 13 jarige Victoria Dolna uit Scherpenisse is afgelopen zondag tijdens de kinderboekenparade door rapper Winne uitgekozen tot winnares van de Boekenrap 2016!
Zij schreef een rap over haar favoriete kinderjury boek ‘De ridders van Fantasia 4: De duistere kroon’ van Geronimo Stilton en mocht samen met Winne een optreden geven in het kinderboekenmuseum in Den Haag.

Victoria, gefeliciteerd met het winnen van de boekenrap! Hoe voel je je?
“Dankje wel, ik vond het heel leuk en voel me ook wel een beetje opgelucht.”

Wat vond je er van om samen met Winne op te treden?
“Ik vond het vet! Ik kon iets doen wat je niet zomaar dagelijks doet. Ik kende Winne ook al van een paar liedjes. Ik heb zelf ongeveer een week geleden gehoord dat ik had gewonnen, maar ik moest het nog stilhouden voor al mijn klasgenoten. Dat ging wel, maar als iemand ernaar vroeg moest ik steeds ‘nee’ zeggen. Nu mag iedereen het weten.”

Op de website van de kinderjury gaf Winne tips over het schrijven van een rap. Wat heb je daaraan gehad?
“Het werd er wat makkelijker door, maar ik was wel al gewend aan sommige rijmopdrachten. Dit was wel de eerste keer dat ik ging rappen, maar ik schrijf wel vaker versjes.”

Waarom heb je ‘De Duistere Kroon’ uitgekozen om over te rappen?
“Ik vond het een heel spannend boek, de boeken van Geronimo Stilton vind ik sowieso al spannend, maar van dit boek kreeg ik het gevoel dat het echt gebeurde, ook al is het een fantasie verhaal.”

Waar zou je nog meer over willen rappen?
“Dat is een moeilijke vraag, ik weet het eigenlijk niet. Maar ik zou het wel leuk vinden om nog een keer te rappen. Ik ga nu helpen bij de rapworkshop van Winne als assistent!”

Dit jaar was de eerste editie van de boekenrap wedstrijd waar je vorige week al uitgebreid over kon lezen.
Rapper Winne was het jurylid. Uiteraard was ik ook benieuwd naar zijn verhaal, gelukkig kon hij tijd maken voordat de rapworkshop begon.

Winne, waar heb je op gelet bij het kiezen van de winnende rap?
Ik heb gelet op overtuigingskracht, flow en delivery, of te wel de manier waarop je het brengt. Er waren een groot aantal inzendingen en er zat wel meer kwaliteit tussen, maar wat ik aan Victoria heel erg sterk vond is dat zij in haar performance heel erg kalm was, de rap heel duidelijk was en ze, niet onbelangrijk, een gevoel voor ritme had en het was ergens ook nog spitsvondig. Dat zijn allemaal dingen die je wel terug wilt horen in een rap. 

Wat ik aan Victoria heel erg sterk vond is dat zij in haar performance heel erg kalm was, de rap heel duidelijk was en ze, niet onbelangrijk, een gevoel voor ritme had en het was ergens ook nog spitsvondig.
Ik heb filmpjes ontvangen van de deelnemers zodat ik de persoon meteen kon zien en zij had het totaal pakket. Ik vind het ook supertof dat het een meisje is en dat Nederlands niet haar eerste taal is en dat ze het dan alsnog zo goed doet.”

Hoe vond je het om nu samen met een kind op te treden?
“Leuk, heel leuk. Het was niet de eerste keer, maar het was heel inspirerend omdat ik dit regelmatig doe en ik weet hoe het is maar als ik haar dan zie staan voor het eerst en het écht aan het doen is, dan inspireert dat mij ook weer.”

Op wat voor manier was het dan anders dan optreden met bijvoorbeeld Great Minds?
“Great Minds is bedacht, je staat met jongens op het podium die het allemaal al langere tijd doen en dat maakt het minder spannend. Dit is heel spannend, voor Victoria is het nieuw en ik wil dan ook graag dat het goed gaat en dat is uiteindelijk goed gekomen, ze stond er!”

Wat is voor jou als rapper de reden om een bijdrage te leveren aan een boekenfestival?
“Ik heb als kind zelf heel veel gelezen en in retrospect denk ik dat ik daar veel aan gehad heb, het heeft mijn woordenschat verrijkt en mij fantasierijker gemaakt en dat zijn dingen die je nodig hebt in je eigen schrijfproces als rapper. En als je dan kinderen kunt prikkelen om hetzelfde te gaan doen, of in ieder geval te gaan lezen, dan is dat iets wat je moet doen.”

Wat voor verhalen vertel jij zelf met jouw raps?
“Mijn raps zijn voornamelijk bijna helemaal autobiografisch, het heeft heel veel te maken met mijn persoonlijke leven en de fases waar ik doorheen ga. Dat is heel breed, de ene keer kan het over liefde gaan, de andere keer kan het over verdriet gaan, soms zijn het ook dingen die ik in mijn directe omgeving gezien heb waarvan ik vind dat ik het verhaal moet delen. Maar het is altijd wel heel erg persoonlijk.”

Winne had nog veel meer te vertellen over rap, maar dat deed hij in de workshop waar geen volwassenen bij mochten zijn, had ik eventjes pech!

Gelukkig hoefde ik me niet te vervelen tijdensde kinderboekenparade.
Naast de uitreiking van de prijs van de Nederlandse Kinderjury waren er workshops, voorlezen, voorstellingen en signeersessies van schrijvers.
En wat me opviel, ook best veel Hiphop activiteiten zoals graffiti maken, rapworkshops, breakdance workshops en een dj die lekkere plaatjes draaide. Past natuurlijk helemaal goed bij zo’n boekenrap!

Bekijk nog meer foto’s op onze Facebook pagina!

Zelf aan de slag
En wil jij nou ook leren rappen, dansen, muziek of kunst maken? Dat kan bij The Social Jam natuurlijk ook, neem een kijkje bij onze workshops & kinderfeestjes!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *