This is how we do

Nummer 1 Rap Hits uit de top 40. Deel 1: Jaren 80.

By  | 

Hiphop heeft zich de afgelopen 40 jaar enorm sterk ontwikkeld, van een underground movement door jongeren uit New York, tot een wereldwijd fenomeen. Sinds de 1e commerciele raphit (Rapper’s Delight van Sugar Hill Gang) zijn er ontelbare hits gescoord en classics gemaakt.

Tegenwoordig hoef je niet ver te zoeken om deze classics ergens te kunnen beluisteren, afspeellijsten op kanalen zoals Spotify, Youtube, Soundcloud, Vevo en Tidal zijn er genoeg. Maar vroeger waren de bronnen niet zo omvangrijk als nu. Je had bijvoorbeeld de (mainstream) radio, Countdown, Toppop en later ook MTV.  De langstlopende hitlijst van Nederland is de Top 40, waarvan je op de radio wekelijks de meest verkochte platen kon horen. Iedere week was het weer met spanning aftellen tot de nummerrrrrrrrrrrrrrrrrrr 1!
Wat als hiphop liefhebber al snel opvalt, is dat de muziek die in de hiphop wereld heel populair is, lang niet altijd in de Top 40 staat. Ik was dan ook wel benieuwd hoeveel rap nummers (liedjes die niet alleen als hiphop bestempeld worden maar waar daadwerkelijk in gerapt wordt) het in ons land eigenlijk geschopt hebben tot nummer 1 hit.

Het resultaat? Nederland was het eerste land waar een rap plaat op nummer 1 stond, er zijn 7 artiesten van eigen bodem op nummer 1 gekomen en in totaal hebben 33 rap nummers de felbegeerde nummer 1 positie behaald.

The Social Jam neemt je de komende 4 weken mee in een reis door de tijd  met een overzicht per decennium. We starten in de 80’ies. In deze periode kwam voor het eerst een rap plaat op nummer 1 in de top 40 en vinden we in totaal 6 hits.

Beluister álle Top 40 #1 rap hits in onze playlist op You Tube. Vergeet ons kanaal niet te volgen!

1980.

Sugar Hill Gang - Rapper's Delight
De allereerste rap hit uit de top 40 was niet alleen in Nederland een hit, maar ook in Amerika zelf, waar deze gang vandaan komt. Maar opvallend genoeg, heeft het dáár nooit de nummer 1 positie behaald. Sterker nog, Nederland is hiermee het eerste land waar een rap plaat de nummer 1 positie haalt. Het nummer is zelfs vandaag nog een van de meest herkenbare hiphop nummers. Het gebruikte de muziek van de disco hit “Good Times” van de band Chic, dat destijds ook een grote hit was. Rappers Delight kwam op 15 december 1979 de top 40 binnen, stond in totaal 14 weken in de top 40, waarvan 3 weken op 1.

https://www.youtube.com/watch?v=KXp9cy6RfbM

1983.

The Rock Steady Crew - Hey You The Rock Steady Crew
In deze clip is meteen zichtbaar wat één van de dingen is waar hiphop eind jaren ’70/begin jaren ’80 om draaide: breaken. De oorsprong van deze groep was namelijk ook niet muziek, maar zij waren een breakdance crew. De hoofdrol en de zang in het refrein is weggelegd voor een jonge B-girl, wat meteen laat zien dat hiphop en rap écht niet alleen voor mannen is!
Hun single stond 12 weken in de top 40, waarvan één week op 1.

1986.

M.C. Miker 'G' & Deejay Sven - Holiday Rap
Dit nummer is pas de 3e rap plaat in de top 40 en nu al eentje van eigen bodem. De muziek is een bewerking van het nummer Holiday van Madonna. Op dit nummer is heel veel kritiek geweest vanuit de hiphop gemeenschap, men vond dat Miker G en Sven geen échte hiphoppers waren. Des al niet te min werd Holiday Rap wereldwijd een enorm grote hit, hij stond namelijk in 34 landen op nummer 1!
In ons land stond het 12 weken in de top 40, waarvan 3 weken op 1.

1988.

Salt N Pepa - Push It
Met deze hit is het vrouwen gelukt een nummer 1 hit te scoren, ditmaal de rappers van Salt ’n Peppa . Dit is een hiphop trio uit New York bestaande uit Salt” & “Peppa” en hun DJ “Spinderella”. Ze waren een van de eerste vrouwelijke rap crews en hebben zelfs een Grammy gewonnen (voor het nummer ‘None of your business’). Ze scoren in totaal 9 hits in de top 40, met Push It stonden ze 14 weken in de top 40 en 3 weken op 1. En volgende week zien we ze weer terug, want in de jaren 90 scoren ze ook een nummer 1 hit!

1989.

De La Soul - Me Myself And I
De groep De La Soul is er een die ik je persoonlijk aanraadt om te beluisteren, als je ze nog niet kent. Hun muziek wordt ook wel omschreven als ‘conscious rap‘ of te wel  ‘bewustzijnsrap’. Dit betekent dat hun teksten veelal positief zijn en dat ze bewustwording en kennis willen overdragen, vooral wat betreft sociale en maatschappelijke onderwerpen. Andere conscious rappers zijn bijvoorbeeld KRS One en Immortal Technique. Samen met de groepen Jungle Brothers en A Tribe Called Quest vormden zij ook de Native Tongue beweging, met veel invloeden uit de jazz en als hoofdboodschap het Afrocentrisme.
Me, Myself and I was de eerste van 7 hits in de top 40, maar wel hun enige nummer 1 hit. Hij stond 10 weken in de top 40, waarvan 3 weken op 1.

https://www.youtube.com/watch?v=FJEzEDMqXQQ

Neneh Cherry - Buffalo Stance
Another lady met een grote hit in 12 landen. Neneh komt uit een muzikale familie, ze is namelijk de halfzus van Titiyo en Eagle Eye Cherry. Haar muziek is niet altijd te typeren als hiphop, maar af en toe rapt ze. Buffalo Stance is één van de 9 hits die Neneh in Nederland scoorde, stond 13 weken in de top 40, waarvan 2 weken op 1.

 


1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *