This is how we do

Nummer 1 Rap Hits uit de Top 40. Deel 2: de jaren ’90.

By  | 

The Social Jam neemt je de komende 4 weken mee in een reis door de tijd met een overzicht per decennium. Na de start in de 80’ies van vorige week, waarin we de old skool achter ons hebben gelaten, zijn we in de jaren ’90 beland.

In deze periode kwam de house op, werden girl- en boybands populair en maakte we kennis met Euro-house, hardcore en happy hardcore. De invloed van house is duidelijk terug te horen in de nummers als “The Power” en “Dirty Cash”. Wat betreft hiphop muziek bevinden we ons aan het begin van de jaren ’90 nog in de ‘golden age‘.  De jaren ’90 worden ook wel gezien als het hoogtepunt van hiphop, waar vele classics zijn gemaakt.

In deze lijst vinden we al een stuk meer nummer 1 hits; 14, tegenover de 6 uit de jaren ’80 van vorige week in deel 1.

Beluister álle Top 40 #1 rap hits in onze playlist op You Tube. Vergeet ons kanaal niet te volgen!

1990

The 2 Live Crew - Me So Horny
Dit nummer is een nummer voor volwassenen, want het gaat over seks en niet op een romantische manier. Het was een beetje stout, iets waar je het niet over had. Zou dat de reden zijn dat het zo populair is geworden? Het heeft wel 11 weken in de top 40 gestaan, waarvan 2 weken op 1. Maar niet iedereen was er blij mee, want hun album werd verboden in Amerika! Wat vinden jullie daar nou van?

Bevat expliciete inhoud!

https://www.youtube.com/watch?v=a4rLkMiQ9xM

Adventures of Stevie V Dirty Cash (Money Talks)
Dit nummer is een beetje house en een beetje rap, je zou het raphouse kunnen noemen, maar het heet uiteindelijk toch hiphouse. Het stond 14 weken in de top 40 en 4 weken op 1.

MC Hammer - U Can't Touch This
Ook als je pas veel later dan de jaren ’90 bent geboren, is er een grote kans dat je dit liedje wel kent! Behalve dat het nummer heel herkenbaar is, is de broek dat ook! Na het uitkomen van de clip werden deze broeken een grote rage. Al even populair werd ook het dansje uit de clip. Om alles compleet te maken won MC Hammer ook nog eens twee Grammy’s en zijn album werd het best verkopende rap album allertijden. De muziek bevat een ‘sample’ van het nummer “Super Freak“, een grote hit van “Rick James’.  U Can’t Touch This stond 13 weken in de top 40 waarvan 5 weken op 1.

Snap! - The Power
Ook dit nummer is hiphouse. Het heeft een lekkere dansbare beat, met invloeden vanuit de Euro-house, toch zorgen onder meer de stevige rap en de ‘bel’ geluiden in de muziek voor een hiphop sound. Tegenwoordig horen we ook weer muziek waarbij er gerapt wordt op dansmuziek, nu is het geen house maar meer EDM, bijvoorbeeld Tinie Tempah en A$AP Rocky. The Power stond 14 weken in de Top 40 en 4 weken op 1.

Vanilla Ice - Ice Ice Baby
De herkenbare baslijn van dit nummer is gebaseerd op “Under Pressure” van de band Queen en de zanger David Bowie. Het was in Amerika pas de 1e rap plaat die op nummer één is gekomen! (In de Billboard top 100.) Het succes van Vanilla Ice schoot bij sommige artiesten die al veel langer met hiphop bezig waren (onder andere Eminem) wel in het verkeerde keelgat, ze vonden dat Vanilla Ice helemaal geen goede rapper was en rap een beetje had gestolen om er vervolgens commercieel succes mee te behalen. Bij ons stond het 13 weken in de hitlijst waarvan 6 weken op 1.

1991

Salt-N-Pepa - Let's Talk About Sex!
Weer een nummer over seks, maar anders dan het nummer van “2 Live Crew” uit 1990, was niet niet een ‘vies liedje’, het ging vooral er over dat het belangrijk is om met elkaar te praten over wat er allemaal kan gebeuren en ook wat er mis kan gaan als je met elkaar naar bed wilt gaan. Eén van die dingen is dat je bijvoorbeeld besmet kunt raken met het H.I.V. virus en de opbrengsten van dit nummer gingen dan ook naar het Aids fonds.  Salt ‘N Pepa zagen we vorige week ook al in de lijst.  Dit nummer over safe sex stond 14 weken in de Top 40, 3 weken op 1.

1995

Coolio Featuring L.V. Gangsta's Paradise
Dit nummer was de filmsong van de film “Dangerous Minds” en is daardoor een wereldhit geworden in tientallen landen. In de videoclip zie je rapper Coolio dan ook met hoofdrolspeler Michelle Pfeifer. Het nummer is een cover van “Pastime Paradise” van Stevie Wonder. Coolio ontving een Grammy voor het nummer. Het stond 19 weken in de Top 40, 5 weken op 1.

https://www.youtube.com/watch?v=YFK6H_CcuX8

1996

Fugees - Killing Me Softly
Dit nummer is eigenlijk meer een hiphop / soul nummer dan een rap plaat, dus hoort misschien niet helemaal in deze lijst thuis.  Wel is The Fugees daarentegen een echte hiphop / rapgroep, met rappers Wyclef Jean, Pras Michel en rapper/zangeres Lauryn Hill. Ook dit nummer is zoals een aantal andere nummers uit deze lijst (en binnen de hiphop) een cover (beluister hier het orgineel) en een Grammy winnaar. Het heeft in de Top 40 lang op nummer 1 gestaan, namelijk 7 weken en totaal 15 weken in de lijst. 

Luniz - I Got 5 On It
Dit is een van mijn favoriete nummers uit deze lijst, een echte hiphop classic. Het gaat over de drugs cannabis. Het stond 11 weken in de Top 40 en maar één weekje op 1.

https://www.youtube.com/watch?v=lhhSd9q_wZk

1997

Puff Daddy & Faith Evans (Featuring 112) - I'll Be Missing You
Dit nummer is geschreven naar aanleiding van de moord op de rapper “Biggie Smalls” a.k.a “The Notorious BIG”, in 1997. Puff Daddy was zijn platenbaas en zangeres Faith Evans zijn vrouw/weduwe. Ik vond het destijds een heel mooi liedje en dit was het allereerste singeltje wat ik kocht (op cd). Het nummer won in 1998 een Grammy. De muziek bevat een sample van “Every Breath You Take“, een hit van de groep “The Police”. Dit eerbetoon aan “Biggie” stond 20 weken in de Top 40, waarvan 9 weken op 1.

1998

Pras Michel Featuring ODB & Mýa - Ghetto Supastar
Een lekkere samenwerking hier van Pras Michel; rapper van The Fugees, Ol’ Dirty Bastard; lid van de Wu Tang Clan, zangeres Mýa en onder andere geproduceerd door mede Fugees-lid Wyclef Jean. Wederom een nummer 1 hit die de prestigeuze Grammy in de wacht heeft weten te slepen. Het nummer was ook de soundtrack van de film Bulworth. Het stond 16 weken in de Top 40, 3 weken op 1. 

https://www.youtube.com/watch?v=oXz-HOcd_WQ

Run-D.M.C. Vs Jason Nevins It's Like That
Jason Nevins heeft dit nummer goed geremixt, want als ik het hoor, wil ik altijd de dansvloer op! Run DMC hebben het oorspronkelijke nummer eigenlijk al in 1983 uitgebracht, het was zelfs de eerste single die ze uitbrachten. Welke vinden jullie leuker? Beluister hier het origineel. De remix stond 16 weken in de Top 40, 3 weken op 1.

1999

Tupac - Changes
Tupac. 2Pac. Makaveli. Deze rapper had vele bijnamen en veel hits. Zijn grootste hit was Changes, en dat is bijzonder want in 1999 was Tupac al bijna 3 jaar dood. Maar zijn teksten waren toen nog relevant en zijn dat vandaag nog steeds. Changes bevat samples van “The Way It Is“, stond 14 weken in de Top 40 en 4 weken op 1.

1999

Def Rhymz - Doekoe
Het allerlaatste nummer van deze lijst is weggelegd voor een Nederlandse plaat! Dit is het allereerste Nederlandstalige rap nummer dat op nummer 1 is gekomen en de 1e hit sinds “Holiday Rap” uit 1986 die in deel 1 van deze lijst staat. Anders dan veel Amerikaanse rap die zich inmiddels flink had ontwikkeld, is dit een echt grappig feest nummer. Doekoe stond 12 weken in de Top 40, waarvan 1 week op 1. In deel 3 van deze lijst zien we Def Rhymz weer terug, evenals nog meer Nederlandstalige platen!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *