Skillz

De 20 beste hiphop nummers om op te dansen. (Deel 1)

By  | 

Bij Hiphop denken verreweg de meeste mensen aan dansen…

tenminste dat is wat ik vaak als eerste hoor als ik les kom geven op een school.
Ik probeer dan uit te leggen dat Hiphop een cultuur is, met meerdere elementen en dat er heel veel positieve effecten zijn op persoonlijk en sociaal gebied bij beoefenen van Hiphop.
Maar soms kan het gewoon zo simpel zijn als je goed en blij te voelen door te dansen!

Hiphopmuziek kent heel veel stijlen, maar wat is er lekkerder dan een goede uptempo track inclusief stevige beats en een refrein dat je mee kan zingen, die je de dansvloer op lokt?

In de praktijk kom ik tegen dat kinderen, op een enkeling na, heel erg enthousiast worden van het dansen op Hiphop muziek. Als ik het aankondig krijg ik soms al gejuich en applaus te horen. Speciaal voor alle b-boys en b-girls heb ik de beste tracks verzameld om een hiphop choreografie op te maken. Of ga gewoon lekker los tijdens een freestyle!

Actie! Maak een leuk filmpje hoe jij (alleen of met je vrienden) danst op één van deze nummers, plaats het op social media met #thesocialjam en wie weetplaatsen we het op die site!

Afrikaa Bambaataa & The Soulsonic Force – Planet Rock

Een Hiphop danslijst is natuurlijk niet compleet zonder de muziek waar het allemaal mee is begonnen, Electro Funk! Dit is de muziek waarop de breakdancers danste toen Hiphop ontstond (ook wel bekend als Electric Boogie). Dit nummer komt uit 1982 en de clip laat zien hoe er in die tijd gebreakt werd. Laat je er door inspireren!

Als je dit soort muziek lekker vind om op te dansen, zoek dan eens op het album ‘We Rock Hard’ van ‘The Freestylers’, zij hebben heel veel oude breakdance muziek in een nieuw jasje gestoken.

https://www.youtube.com/watch?v=9lDCYjb8RHk

Run DMC – It’s Like That.

Alleen die clip al is legendarisch; een typische Hiphop battle zoals het oorspronkelijk ging in de straten van New York tussen 2 dansgroepen. In dit geval tussen mannen en vrouwen en de vrouwen winnen! Dit nummer uit 1997 is eigenlijk een remix door Jason Nevins van het originele nummer uit 1984 en de toegevoegde stevige beat zorgt ervoor dat je zin krijgt om die ‘Six Step‘ nu echt eens onder de knie te krijgen.

Bell Biv Devoe – Poison

Ik blijf even bij de oude nummers, deze classic is heel veel gebruikt om op te dansen, bijvoorbeeld in de film Honey 2 en in reclames. Oud nummer of niet, het ritme blijft gewoon lekker.

https://www.youtube.com/watch?v=g6vQmB-jEEw

Quad City DJ’s – Space Jam 

Dit nummer was de themesong van de film ‘Space Jam’ uit 1996 met Michael Jordan & The Looney Tunes en de soundtrack was misschien wel beter dan de film… Aan de soundtrack hebben heel veel R&B en Hiphop artiesten meegewerkt zoals Coolio, Method Man, LL Cool J, Busta Rhymez, Salt ’n Peppa en Jay Z.
“Come on and slam if you want to jam.”

https://www.youtube.com/watch?v=qBGXZZhhVaU

Beastie Boys – Intergalactic

Als ik dit nummer hoor krijg ik altijd zo’n zin om als een robot te dansen en stoere bewegingen te maken met mijn armen net als in de clip! De Beastie Boys maakte sowieso altijd toffe clips, zoek ze maar eens op op Youtube.

OutKast – BOB

Ik ben een groot fan van de groep OutKast, bestaande uit de rappers Big Boi en André 3000.
Ze zijn origineel en creatief en weten altijd te verassen en te vernieuwen zonder hun eigenheid en hun sound kwijt te raken. Het nummer BOB heeft een drum ’n bass-achtige beat en een hoog tempo van 155 bpm, dus wees voorbereid. Maar dit nummer knalt gewoon je speakers uit dus het gaat je zeker lukken door te dansen tot het einde!

Q tip – Breathe and stop*

Vóór het tijdperk van de Trap, Twerk en Swag, werd er in hiphop videoclips altijd veel gedanst met gelikte pasjes, in grote decors, op spiegelende podiums en met veel licht effecten en vuurwerk. Hoewel deze clip nog wel meevalt, komt ie wel uit dat tijdperk. Dus trommel een groepje vrienden op, hijs jezelf in dezelfde outfit en maak er wat spectaculairs van!

DMX – Party up *

Het maakt niet uit waar je bent, bij het horen van de eerste 10 seconden van dit nummer krijg je al zin om op te springen en een flink potje te feesten. Het nummer heet ook niet voor niets Party Up (In Here).

Eric Sermon FT Redman – React *

Als je Redman een featuring op je track laat doen weet je sowieso dat het een gekkenhuis wordt.

Timbaland & Magoo – We At it Again*

Een heerlijke beat van producer Timbaland, je hoort meteen dat de muziek van zijn hand komt. Volgende week bespreek ik zijn werk wat uitgebreider als ik een nummer van Missy Elliot plaats. Dit nummer is samen met Magoo waarmee hij een aantal dansbare hits scoorde.

Volgende week nog meer beats, méér crunk en nieuwere muziek!

* Deze lijst is met zorg samengesteld en waar mogelijk is de clean version van het nummer gebruikt. Nummers met een  (*) bevatten expliciete inhoud qua tekst of beeld. Zoek eventueel op ‘clean’ of ‘lyric video’ om dit te vermijden


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *