This is how we do

Nummer 1 Rap Hits uit de Top 40. Deel 4: de jaren ’10.

By  | 

The Social Jam is op een muzikale reis met een overzicht van alle rap nummer 1 hits uit de Top 40. Dat betekent maar liefst 40 jaar aan hiphop geschiedenis.

In de afgelopen 3 weken hebben we mooi kunnen horen hoe de sound van populaire en commerciële hiphop en rap is veranderd gedurende de afgelopen decennia. Momenteel is de crossover van EDM en rap populair en is er een overheersing van trap en bass sounds en (wat mij betreft) helaas veel daarbij behorende ‘mumble rappers‘.
Gelukkig hebben de afgelopen jaren ook heel veel moois en vernieuwende artiesten opgeleverd, bijvoorbeeld Kendrick Lamar, Childish Gambino, J. Cole en Fresku. En wie weet wat de komende 3 jaar nog voor ons in petto hebben? Het decennium is immers nog niet afgelopen… Zou dat ook de reden zijn dat er (nog) niet zo veel nummer 1 hits zijn gescoord?

Beluister álle Top 40 #1 rap hits in onze playlist op You Tube. Vergeet ons kanaal niet te volgen!

2011

Gers Pardoel - Ik Neem Je Mee

We beginnen de lijst meteen goed, dit nummer stond van álle rap top 40 hits namelijk het langste in de Top 40! Wel 33 weken achter elkaar, dat is meer dan een half jaar, was ‘Ik neem je mee ee-eh-eh-eeee’ overal te horen. Dit gemoedelijke liefdesliedje stond 6 weken op de eerste plaats.

2012

The Opposites - Slapeloze Nachten

The Opposites scoren vooral met hun rauwere club-achtige tracks waarvan de muziek af en toe speelt met hardcore-like beats. Op concerten gaat het dan ook vaak helemaal los, inclusief grote cirkel pits en stage dives. Maar liefst 10 Top 40 hits hebben The Opposites en met “Slapeloze Nachten” lukte het ze om één week op nummer 1 te komen, blijkbaar valt deze iets rustigere en bravere stijl goed in de smaak bij een groter publiek. Het nummer is 16 weken in de Top 40 te vinden.

 

Zin om zélf te dansen op hiphop muziek? Wij geven ook workshops. Boek snel jouw eigen fissa!

2013

Macklemore & Ryan Lewis (Feat. Wanz) - Thrift Shop
De clip is misschien wel bíjna leuker dan het nummer, maar dat er met het nummer over ‘thrift shopping’ of te wel op koopjesjacht gaan naar kleding in tweedehands winkels (in tegenstelling tot rappers die pronken met merkkleding en andere dure spullen), een grote hit is gescoord, is zeker. Je zou bijna niet verwachten dat het slechts één week op 1 heeft gestaan, maar dat komt misschien omdat het wel een half jaar in de lijst stond, namelijk 27 weken én een hit was in tientallen landen.

2015

Lil' Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
Opeens was dit nummer er in de zomer van 2015 en wat je er ook van vond, je kon er niet meer omheen. Het nummer werd veel gedraaid op feesten en festivals en ook onder kinderen en tieners was het enorm populair. Vooral de zin “Alle tieners zeggen ja tegen MDMA” trok flink de aandacht. In reactie daarop kwam er de kindvriendelijke versie “Chips en Cola”, die ook veel waardering kreeg. Ik vond de populariteit van het nummer zelf allemaal enorm overrated, en dan met name omdat ik de rijmtechnieken en stijl erg zwak vind. Des al niet te min stond “Drank & Drugs” 14 weken in de Top 40 waarvan drie weken op 1.

Ohja…

In 2016 scoorde Drake een nummer 1 hit met het nummer “One Dance”. Ik heb deze uiteindelijk niet opgenomen in deze lijst, omdat ik toch niet echt vond dat het rap was….wat vind jij? Ik had de clip trouwens ook helemaal niet op kúnnen nemen in deze lijst, omdat het nooit gepubliceerd is op YouTube. Liefhebbers dan Drake moeten hun geluk dus bijvoorbeeld beproeven Spotify.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *