This is how we do

Nummer 1 Rap Hits uit de Top 40. Deel 3: de jaren ’00.

By  | 

The Social Jam neemt je de komende 4 weken mee in een reis door de tijd met een overzicht per decennium. We hebben de jaren ’80 & ’90 gehad en zijn in een tijdperk gekomen dat nog wat verser in het geheugen ligt.

Rap is inmiddels aardig mainstream geworden en verovert de hitlijsten over de hele wereld. Ook in Nederland zijn er steeds meer mensen aan het rappen geslagen, al zien we dat nog niet helemáál terug in de hitlijsten, met slechts 3 nummer 1 hits van eigen bodem.

Beluister álle Top 40 #1 rap hits in onze playlist op You Tube. Vergeet ons kanaal niet te volgen!

2001

Def Rhymz - Schudden
Vorige week maakte we al kennis met de schunnige humor van Def Rhymz en deze hit was een echte club track. Dat komt voornamelijk doordat de muziek een sample bevat van het nummer “Love Come Home” van DJ Jean en de teksten je aansporen om eh ja…te zakken! Je kunt je afvragen of dit eigenlijk wel een rap plaat is…ik vind eigenlijk van niet. Ook zou je het naar aanleiding van deze simpele teksten niet zeggen, maar Def Rhymz werd op zijn 16e Nederlands kampioen rappen. Met “Schudden” stond hij 16 weken in de Top 40 en 2 weken op 1.

Outkast - Ms. Jackson
Ik vind dit een heerlijke plaat, zoals veel muziek van het excentrieke duo ‘Outkast’. Wat betreft de tekst gaat die liedje niet écht over een ‘mevrouw Jackson’, maar over de beëindigde relatie tussen Outkast rapper André 3000 en zangeres Erykah Badu en de houding die een moeder kan hebben tegenover de ex van haar dochter. Het nummer won in Amerika een Grammy award, stond bij ons 11 weken in de Top 40, 1 week op 1.

2002

Brainpower - Dansplaat
Na een paar opvallende nummers van Nederlandse bodem; de “Holiday Rap” die door veel hiphoppers verafschuwd werd en de gekke nummers van Def Rhymz, is MC Brainpower de eerste rapper die op nummer 1 komt met een plaat waarin goed, of in ieder geval een stuk beter, gerapt wordt en er een vibe is die wat meer getrouw is aan de hiphop scene. Hij is dan ook iemand die al vanaf begin jaren ’90 serieus met rap bezig is en zelfs de ‘Grote Prijs’ won in 1998. Het was zijn eerste commerciële plaat en is ook meteen omarmt door het publiek. Dansplaat stond 15 weken in de Top 40, waarvan 4 weken op 1.

Eminem - Without Me
Vanaf het moment dat Eminem, ook wel bekend als The Slim Shady of zijn echte naam Marshall Matters doorbrak, werd er veel over hem gesproken. In positieve zin, omdat hij de eerste rapper is met een blanke huidskleur die zich qua rap techniek kon meten met de beste rappers op aarde en geaccepteerd werd door de (toen) overwegend donkere hiphop scene. Maar ook in negatieve zin, omdat hij teksten schreef over drugs, seks, geweld en misdaad met veel scheldwoorden. Het nummer “Without Me” gaat in op alles wat er over hem gezegd wordt, Eminem zegt feitelijk; jullie kunnen allemaal wel kritiek hebben, maar zonder mij zou het maar stil en saai zijn. In de tekst drijft hij ook de spot met een aantal mensen die kritiek op hem hebben. Het is de eerste van twee hits die op nummer 1 in de Top 40 is gekomen, bleef 2 weken op die positie staan en stond in totaal 14 weken in de lijst.

* Bevat expliciete inhoud! *

Nelly Ft. Kelly Rowland - Dilemma
Deze grote hit stond lang op 1, wel 8 weken en 18 weken in de lijst totaal. Het refrein wordt gezongen door Kelly Rowland, die op dat moment nog in de immens populaire R&B groep ‘Destiny’s Child’ zat en het is haar eerste nummer buiten die groep. Zij heeft het nummer ook op haar eerste solo album staan. Nelly, de “rapper met de pleister”, is ook iemand die vanuit een carrière binnen een groep (St. Lunatics) als solo artiest is verder gegaan. Hij had in 2002 ook een grote hit te pakken met “Hot In Herre“, die in Nederland tot de 4e plaats kwam, maar in Amerika wél op 1.

Eminem - Lose Yourself
In het zelfde jaar vinden we Eminem weer terug met een nummer 1 hit, dat is een behoorlijke prestatie! Deze track komt wel van een ander album, namelijk de soundtrack van de film ‘8 mile’ waar Eminem zelf de hoofdrol in speelt. De film gaat over een arme rapper die probeert door te breken tijdens een rapbattle en vertoont een aantal gelijkenissen met het echte leven van Eminem. Een leuk feitje dat ik op wikipedia tegenkwam, is dat ‘Lose Yourself’ volgens het Guinness Book of Records het succesvolste nummer van een rapartiest aller tijden is. Het stond in ons land trouwens maar 4 weken op nummer 1, maar lang in de Top 40, namelijk 17 weken.

2004

Usher Featuring Lil' Jon & Ludacris Yeah
Dit nummer heb ik ook opgenomen in de lijst met de 20 beste hiphopnummers om op te dansen, leuk als je op zoek bent naar inspiratie voor je dans choreografie of gewoon lekker uit je dak wilt gaan in je eigen kamer. Usher is, als R&B zanger, zelf niet degene die rapt, dat wordt gedaan door Ludacris. Dit is de eerste keer dat Usher met zo’n stevige plaat kwam, later in zijn carriére maakt hij meer dansbare nummers zoals ‘DJ Got Us Falling In Love‘ samen met Pitbull , ‘Without You‘ met David Guetta en ‘Don’t Look Down‘ met Martin Garrix. ‘Yeah’ stond 15 weken in de Top 40 waarvan 4 weken op 1.

2005

De Jeugd Van Tegenwoordig Watskeburt?!
Watskeburt?! Dit vroeg iedereen zich af toen deze single vanuit het niets op nummer 1 kwam en al snel iederéén in Nederland dit gekke woordje (bedacht door rapper Heist Rockah) had overgenomen. Het nummer staat vol met grove teksten maar toch was het ook heel populair bij kinderen. Ik had het geluk nauw betrokken te zijn bij het bedrijf dat de promotie voor dit nummer verzorgde en heb de release party bijgewoond, in een klein zaaltje, toen het alleen nog bekend was bij een klein publiek. Na deze nummer 1 hit stonden De Jeugd van Tegenwoordig al snel in hele grote zalen te spelen zoals de Heineken Music Hall en op Lowlands. Watskeburt?! stond 15 weken in de Top 40 en 4 weken op 1.

2009

Madcon - Beggin
Het laatste nummer van de zeroes is voor de heren van Madcon en is een beetje een eendagsvlieg zoals dat heet, dat betekent dat een artiest maar een korte tijd populair is, of maar één hit scoort. Desalniettemin een lekker nummer waarmee ze 20 weken in de Top 40 staan en 2 weken op 1. 

https://www.youtube.com/watch?v=8YVrnLa8V8M


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *