Back in da day

10 Belangrijke Old School Hip Hop Tracks

By  | 

Going way way back to the early days…

Een stukje tekst uit “Going Way Back” een track van Just Ice uit 1987.
Tegenwoordig zien veel  mensen 1987 en zelfs later als ‘Old School’, maar eigenlijk klopt dat niet. Old School Hip Hop is de periode van het ontstaan van Hip Hop in 1973 tot ongeveer 1986.

Old School Hip Hop is de periode van het ontstaan van Hip Hop in 1973 tot ongeveer 1986.

Op 11 augustus 1973 begon een DJ met de naam Kool Herc – op een feestje in de kelder van een flat aan Sedgwick Avenue 1520 in The Bronx, New York – met het live aan elkaar mixen van twee verschillende liedjes. Zo ontstond de ‘breakbeat’ waarop mensen konden dansen.

Later hielden mensen als Kool Herc en Afrika Bambaataa ‘block parties’ – open lucht feesten – waarbij DJ’s live door middel van breakbeats en scratchen heel dansbare muziek maakten. Hierdoor ontstond het break-dancen. (Dansen op een breakbeat).  Pas later kwamen er emcees bij, die melodieus over de beats gingen ‘rappen’.

Het duurde 6 jaar voordat de eerste echte Hip Hop plaat werd opgenomen en uitgebracht – Rapper’s Delight van de Sugarhill Gang – en dat was direct een grote hit. In het begin van de jaren 80 werden er nog nauwelijks hele albums uitgebracht, maar vooral singles. Pas vanaf midden jaren 80 kwamen er regelmatig Hip Hop albums uit en groeide Hip Hop snel uit van een lokaal fenomeen tot een wereldwijde culturele stroming. Dus goed beschouwd eindigde in 1986 de Old School en begon de Golden Age of Hip Hop.

Hieronder vindt je 10 belangrijke Old School Hip Hop tracks; 

10 nummers die de basis hebben gelegd voor Hip Hop als een van de belangrijkste muzikale en culturele stromingen in de hele wereld.

  1. Sugarhill Gang – Rapper’s Delight (1979)

Het eerste (of eigenlijk tweede…) Hip Hop liedje dat als single werd uitgebracht. Het werd direct een grote hit over de hele wereld. Er zijn nog veel disco invloeden hoorbaar, maar de raps zijn klassiek.

  1. Kurtis Blow – The Breaks (1980)

Kurtis Blow was de eerste rapper met een contract bij een grote platenmaatschappij. The Breaks was de eerste Hip Hop single die ‘goud’ werd. Een heel belangrijke en invloedrijke track.

  1. Threacherous Three – Body Rock (1980)

The Treacherous Three was een groep van Hip Hop pioniers, waarvan Kool Moe Dee de bekendste is. Body Rock is een typisch nummer uit die tijd: lang en vol ‘Old School rapping’. Ook het eerste nummer dat wat Rock invloeden gebruikt (enkele jaren later zou vooral Run DMC dat verder uitbouwen).

  1. Funky Four Plus One – That’s The Joint (1980)

Dit is een veel gesampelde single van de eerste Hip Hop groep die ooit een platencontract kreeg. Ook is dit eerste groep met een vrouwelijke rapper.

  1. Afrika Bambaataa – Planet Rock (1982)

Afrika Bambaataa is een superbelangrijke naam in de geschiedenis van Hip Hop. Hij was vooral verantwoordelijk voor het verminderen van bende geweld in New York, doordat hij jongeren met elkaar liet strijden door middel van dansen (dance battles) in plaats van echt vechten. Hij is minder bekend om zijn muziek, al is dit (zwaar door disco en electro beinvloede nummer) wel een klassieker.

  1. The Fearless Four – Rockin’ It (1982)

Een klassieke track, vooral bekend uit de documentaire film Style Wars uit 1983, een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de vroege Hip Hop cultuur.

  1. Grandmaster Flash & The Furious Five – The Message (1982)

Misschien wel een van de allerbelangrijkste nummers uit de hele Hip Hop geschiedenis. Tot dan toe gingen Hip Hop teksten vooral over fun, feesten en opscheppen over jezelf. The Message was de eerste plaat met commentaar op het leven en de samenleving, en heel invloedrijk voor veel artiesten die later kwamen.

Rapper Melle Mel wordt door velen gezien als een van de beste rappers ooit, en Grandmaster Flash was een pionier op DJ gebied. Hij wordt samen met Kool Herc en Afrika Bambaataa beschouwd als een van de ‘Godfathers of Hip Hop’.

  1. Cold Crush Brothers – Fresh, Fly, Wild & Bold (1984)

De Cold Crush Brothers, opgericht eind jaren 70, was de crew van Grandmaster Caz – een van de beste rappers ooit. Ze waren vooral bekend om hun live optredens en om hun harmonieuze manier van rappen. Dit is een van hun bekendste singles.

  1. Run DMC – Sucker MCs (1984)

Qua tijd wanneer het werd uitgebracht past deze eerste single van Run DMC nog wel in de Old School categorie, maar qua sound eigenlijk niet meer. Dit is de voorbode van de kant die Hip Hop op zou gaan. Hardere, ‘kalere’ beats en een nieuwe stijl van rappen. Run DMC is de groep die het meest verantwoordelijk is voor het brengen van Hip Hop van de Old School naar de Golden Age.

  1. Doug E Fresh & The Get Fresh Crew – The Show (1985)

Een van de grootste Hip Hop party tracks ooit, met het eerste verschijnen als artiest van Slick Rick – die samen met beatboxer en rapper Doug E Fresh een onvergetelijk nummer neerzet.

Bonus track:

Just Ice – Going Way Back (1987)

Deze track van Just Ice (met hulp van de nu legendarische KRS One) is geen Old School, maar gaat over de Old School. De tekst gaat over het ontstaan van Hip Hop in de Bronx en de rest van New York. Just Ice noemt iedereen die er toe doet – een echte geschiedenisles!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *